Mi az a kiropraktika?

rückenschmerzenEgy tudomány, filozófia és művészet, mely a test belső öngyógyító működésével, erejével foglalkozik, az agy, a test és a gerinc összefüggésével és ennek az összefüggésnek a gyógyulásra és egészségmegőrzésre való hatásával. Egy gyógymód, mely a test strukturális egységének karbantartására helyezi a hangsúlyt. Egy konzervatív gyógymód, mely nem alkalmaz gyógyszeres és műtéti beavatkozást. Egy módszer, mely gyógyít, karbantart és elősegíti a helyes működést, hogy az összes sejtben a rezgések a megfelelő frekvenciáján működhessenek. A kiropraktika fő elve: Minden anyagban létezik egy univerzális intelligencia, ez adja az anyag összes tulajdonságát és működését, ezáltal biztosítja a létezését.

Kiknek ajánlott a kiropraktika?

A Doctor holds a baby massage therapy

Kisbabáknak és gyerekeknek azért, mert a fejlődésük teljes mértékben függ attól, hogy az idegrendszerük hogyan működik. Időben megelőzhető helytelen mozgásminták, testtartások kialakulása (ha már látszik, hogy rossz az már nem megelőzés). Számtalan esés, sérülés (bútorokról, biciklivel, hintáról) éri őket melyeknek nem tulajdonít az orvostudomány megfelelő hangsúlyt, sokszor a külső vagy látszólagos tünetek hiányában. (egyes tanulmányok a gyereket 96%-nál talált medence elmozdulást, csavarodást) A kiropraktika nem a külső tünetekre helyezi a hangsúlyt, hanem az egyedi vizsgálatok eredményeire. Ne hagyjuk, hogy gyerekeink szubluxáltan nőjenek fel! A gerincferdülés nem véletlen műve és csak tényleg ritkán veleszületett okokból jött létre.

Kiro2Felnőtteknél már akár 1-2 évtizede is fennállhatnak szubluxációk, mire a tünetek jelentkeznek. Többségünk csak fájdalom érzet esetén jelentkezik az orvosi rendelőkben, hiszen a hagyományos orvoslás tünetekről szól. A fájdalom szűnésekor, akár gyógyszeres úton, úgy gondolja, hogy megszűnt a probléma. Általában ez a hozzáállás a problémáink fokozódásához vezet. Jó példa erre a gerincsérv (discus hernia). Gyakori, vagy ritka derékfájások szokták megelőzni, akár éveken át, de mindig szűnik, hiszen a szervezet igyekszik gyógyulni. A panaszaink kiváltó okát ezért nem kezeltetjük. Majd egy mozdulatot (ilyenkor rossz mozdulatnak szoktuk hívni) követően, valamelyik végtagba sugárzó fájdalmat, akár zsibbadást tapasztalunk. Ismerős? Ha időben megfelelő kezelést választunk, megelőzhetjük ezeknek kialakulását. Sőt, még kialakulásukat követően is gyógyíthatóak, de ekkor már több időt és energiát fog igénybe venni.

Idősebb korban, a nem karban tartott izmok, ízületek rugalmassága csökken. Egy bizonyos mértékben élettani, de nagymértékben életmódbeli tünetekről van szó. Ha már több évtizede valami nem működik megfelelően, az komoly gondokat tud okozni, ilyenkor a kezelést is befolyásolja és érdemes hosszú távon gondolkodni. Nem lehet évtizedek rossz működéseit „elvarázsolni”.

A legtöbb panasz ami előfordul és amire hatékony kezelés lehet a kiropraktika:

  • Derékfájdalom (lumbágó), isiász, gerincsérv, porckorongproblémák
  • Nyak- és hátfájdalmak, gerincferdülés, légzési nehézségek
  • Alsó és felső végtagok fájdalma, zsibbadása
  • Fejfájás, migrén, szédülés, fülzúgás
  • Váll-, csípő- és térdfájdalmak
  • Balesetek és különböző sérülések után
  • Várandós és szülés utáni állapotban
  • Megelőző céllal (gyermekkorban)

Forrás >>Kiropraktika

A Kiropraktika egy természetes módszer, amely nem a tünetek, hanem az okok kezelésével foglalkozik.

A kiropraktika nem csupán egy gyógymód, de egy filozófia is egyben, mely a test öngyógyító mechanizmusait aktiválja. A kiropraktika módszere egy egyszerű, de fontos alapkoncepcióra épül: a jól műkődő gerincoszlop, idegrendszer és az egészséges életmód mellett a test könnyebben ellenáll a betegségeknek. Ennek egyszerű és bizonyított oka van. A kiropraktika lényegében a gerinc tökéletes állapotának létrehozására és megőrzésére törekszik. A gerinc – vagyis a gerincoszlop által védett gerincvelő – pedig nem más, mint az agy folytatása, a központi idegrendszerünk része. A gerinc csigolyái által körülvett és védett gerincvelőben a mozgás és az érzékelés idegpályái futnak. Így gerincünk valóban nem csupán a testünket tartja, de testünk minden szervével, a teljes érzékelésünkkel kapcsolatban áll.

A kiropraktikai kezelések holisztikus szemlélettel történnek, azaz nemcsak a beteg területet, hanem az egész szervezetet, mint összefüggő egységet kezeli. A gyógyulást a szervezet maga végzi el, ebben a kiropraktőr az öngyógyító mechanizmusok serkentésével segít.

Dorn tábla

A kiropraktika az orvostudomány azon ága, amely holisztikus szemléletével összeköti a keleti és a nyugati orvoslás legfőbb alapelveit és módszereit. A helyes táplálkozás, a mozgás és a gerinc optimális egészsége, integrált részei a kezelésnek.

3D-s bemutató

A kiropraktika története

“A kiropraktika kifejezés a görög eredetű cheiro (kéz) és a praxis (praktizálni) szavak összetételéből ered. A kiropraktika története 1895. szeptember 18.-án kezdődött Amerikában (Davenport, Iowa), az alapítója a kanadai születésű Daniel David Palmer.

palmer2Egy alkalommal, amikor a rendelő épületében dolgozó gondnokkal, Harvey Lillardal találkozott és megtudta, hogy majdnem teljesen siket az egyik fülére, alaposan megvizsgálta, melynek során kiderült, hogy 17 évvel korábban egy rossz mozdulat során gerincében egy roppanást érzett és ezt követően elveszítette hallását. Dr. Palmer komoly tudással rendelkezett élettan és anatómia terén is, vizsgálata a páciense gerincén egy helytelenül helyezkedő csigolyát igazolt, s a beteg beleegyezésével helyreigazította, Harvey-nak rövid időn belül visszatért a hallása.

Palmer úgy gondolta megtalálta a siketség gyógymódját és országszerte hirdette, hogy jöjjenek Davenport-ba a siketségüket gyógyíttatni. Jöttek is százával a paciensek, vakok, siketek és mozgássérültek. Többségük nem gyógyult ki a siketségéből, de voltak akik a látásukat, a járóképességüket nyerték vissza, míg mások egyéb betegségből gyógyultak meg a gerincük helyre igazításakor.”

Dr. Palmer úgy vélte, hogy nem egy betegség gyógymódját fedezte fel, hanem rábukkant valami olyasmire, ami a betegségek nagy részének okozója: az elmozdult csigolyák a gerincben.

Ezeket ő szubluxációnak (csigolyaelmozdulás, fél ficam) hívta. Ettől a pillanattól Dr. Palmer az elmozdult csigolyák helyreigazításával foglalkozott, hogy természetes módon gyógyulhassanak a hozzáfordulók. Két évre rá, 1897-ben, egy iskolát nyitott Palmer School of Chiropractic néven, melyet halála után fia, B.J. Palmer vitt tovább.

B.J. Palmer nevéhez fűződik a kiropraktika fejlesztése, elfogadtatása és terjesztése világszerte. Dr. Palmer, vagy B.J. ahogy a legtöbben hívták, hihetetlenül karizmatikus egyéniség volt. Évtizedeken át, kutatta és fejlesztette a kiropraktika módszereit és elméletét. Több tucat könyvet írt, ezek közül a legismertebb a 38 fejezetből álló “Zöld könyvek”. Ezek tartalmazzák a kiropraktika filozófiáját, valamint az 1951-ben kiadott 16 évnyi kutatásainak eredményeit is. A kiropraktika mellet rádiózással is foglalkozott. A 40-es, 50-es évek tájékán az általa írt könyvből oktatták amerikában a rádiózás elméleteit. A színészként, majd az Egyesült Államok elnökeként ismert Ronald Reagan színészi pályafutása előtt a B.J. által üzemeltetett davenporti rádiónál is dolgozott.