Hivatalos cikkek

Masszázs műtétek után, gyógyulási folyamatokban

Hogyan hat a masszázs?
manual_terapiaBármilyen műtét után nehezünkre esik a legkisebb mozgás is, úgy érezzük, minden mozdulat fáj. A feszes, letapadt izmokban futó hajszálerekbe nem jut elég vér, illetve oxigén. A különböző mérgek lerakódnak, az izom működése romlik, az izomrostok összetapadnak, a műtét utáni gyógyulás lassul. „A masszázs legfőbb hatása, hogy fokozza a vérkeringést az izmokban. Ezáltal megnő szervezetünkben a friss oxigén és a tápanyagok szállítása, sőt a sejtekben, szövetekben lerakódott salakanyagok is gyorsabban távoznak. Mindez fontos része a műtött testrész regenerálódásának, megújulásának. A masszázzsal serkenthetjük testünk természetes öngyógyító képességét is. Mindemellett pszichés hatása sem elhanyagolható. Ebben a pozitív, kiegyensúlyozott mentális állapotban a gyógyulás is sokkal eredményesebb. Azt azonban fontos betartani, hogy műtét után hat hétig nem szabad az adott területet masszírozni, legfeljebb körülötte.
 Tudta-e?
torott_labHa törés vagy gipszelés miatt nem lehet hozzáférni az adott testrészhez, akkor a másik oldal kiadós kezelésével hatást gyakorolunk a beteg oldalra is, vagyis olyan, mintha azt is megmasszíroztuk volna.
A masszázs nem csak belső sérülések esetén hat gyógyítóan. A hegesedést is szépen lehet kezelni vele, szebben gyógyul a seb, megelőzhető a hegburjánzás.
 Mikor alkalmazható?
A masszázs sok esetben segít: többek között csípőprotézis- műtét, törések, térdszalag szakadás, de bármely műtét után alkalmazható, mert a sok fekvés, az aktivitás hiánya miatt az izomzat gyengül, sorvad, és a masszázs, mint passzív mozgás ellensúlyozza ezt a folyamatot. Sőt, számos orvosi beavatkozás, többek között a porckorongsérv- műtét is megelőzhető megfelelő, célzott terápiával, masszázzsal. De műtét után is oda kell figyelni, mert sokan csak a fájdalom közvetlen okát szüntetik meg, a sérvhez vezető okokat és körülményeket nem veszik figyelembe. Ebből következik, és gyakran előfordul, hogy a szomszédos porckorongokon is sérv alakul ki.
ELLENJAVALLATOK!
✘ daganatos megbetegedések
✘ gyógyszerekkel nem beállított magas vérnyomás
✘ csontritkulás esetén
A gyógyulás egy hosszabb folyamat, a kezelések egymásra épülnek, ezért érdemes egy 10-15 alkalmas terápián részt venni, mert egy-két alkalom nem hoz jelentős javulást. A hatékonyság miatt a kúra elején érdemes heti 2-3 alkalommal kezelést kapni, aztán 4-5 hét elteltével heti egy alkalomra áttérni.

Ami még érdekelhet: